Panduan Contoh Soal, Media Belajar, Perangkat Guru, dan Kurikulum: Conto Paribasa - Peribahasa Sunda

Conto Paribasa - Peribahasa Sunda

Cari dan download daftar Babasan dan Paribasa dalam budaya Sunda.

daftar babasan paribasa sunda

idiom

Idiom (dari bahasa Belanda: idioom; bahasa Latin: idioma, "properti khusus"; bahasa Yunani: ?d??µa - "ungkapan khusus") adalah ekspresi, kata, atau frasa dengan makna kiasan yang dipahami dalam kaitannya dengan penggunaan umum bahwa ekspresi yang terpisah dari arti harfiah atau definisi dari kata-kata yang dibuat.

peribahasa

Peribahasa adalah kelompok kata yang mempunyai susunan yang tetap dan mengandung pengertian tertentu, bidal, pepatah. Sebuah pepatah yang menjelaskan aturan dasar perilaku mungkin juga dikenal sebagai sebuah pepatah. Jika peribahasa dibedakan dengan ungkapan yang sangat baik, mungkin akan dikenal sebagai sebuah aforisme (Majas berisi pernyataan tentang kebenaran atau sikap hidup).

mangga pilari - silahkan cari




  1. Adab lanyap

    Jiga nu handap asor, daek ngahormat ka batur, tapi boga hate luhur, tungtungna sok ngunghak jeung kurang ajar, temahna batur loba nu teu resepeun.

  2. Adam lali tapel

    poho ka baraya jeung poho ka lemah cai.

  3. Adat kakurung ku iga

    adat nu hese digantina.

  4. Adean ku kuda beureum

    beunghar ku barang titipan atawa ginding ku pakean batur.

  5. Adigung adiguna

    gede hulu, boga rasa leuwih ti batur, kaciri dina laku lampahna jeung omonganana.

  6. Agul ku payung butut

    ngagulkeun luluhur sorangan.

  7. Akal koja

    pinter dina kagorengan atawa kajahatan.

  8. Aki aki tujuh mulud

    lalaki nu geus kolot pisan.

  9. Aku aku angga

    ngaku barang batur kalawan ngandung maksud hayang mibanda
    ngaku baraya batur anu beunghar atawa jeneng, mamrih kahormatan atawa kauntungan.

  10. Aku panggung

    darehdeh jeung mere maweh, ngan hanjakal ku ieu aing asa pangpunjulna, pangbeungharna jste.

  11. Alak-alak cumampaka

    resep jeung hayang dipuji batur, boga rasa pangpunjulna.
    Anu handap hayang nyaruaan nu luhur, nu hina hayang nyaruaan nu mulya.

  12. Alak paul

    tempat anu lain dikieuna, ngeunaan jauhna jeung pisusaheunana.

  13. Alus panggung = alus laur hade ome

    tegep dedeg pangadegna.

  14. Ambek nyedek tanaga midek

    ari napsu pohara gedena, ngan masih bisa meper diri
    napsu kapegung.

  15. Ambekna sakulit bawang

    gampang pisan ambek, jeung mun geus ambek teu reureuh sakeudeung.

  16. Anak puputon

    anak nu kacida didama-damana, nu pohara dipikanyaah.

  17. Anjing ngagogogan kalong

    mikahayang nu lain lain, nu pamohalan pilaksanaeun (Mikahayang nu moal bakal kasorang).

  18. Ari diarah supana, kudu dipiara catangna

    Naon bae nu mere hasil ka urang kudu diurus bener bener.

  19. Ari umur tunggang gunung, angen angen pecat sawed

    ari umur geus kolot tapi hate ngongoraeun keneh.

  20. Asa dijual payu

    ngungun dumeh nyorangan di panyabaan, jauh ti indung bapa.

  21. Asa ditonjok congcot

    meunang kabungah nu gede, anu saenyana teu diarep arep.

  22. Asa ditumbu umur

    Boga rasa kahutangan budi anu pohara gedena.

  23. Asa nanggeuy endog beubeureumna

    kacida nyaahna.

  24. Asa potong leungeun katuhu

    leungiteun jalma nu pohara hade galena.

  25. Ati mungkir beungeut nyinghareup

    palsu, siga sono, tapi henteu. Siga suka, tapi henteu, siga nyaah tapi henteu.

  26. Aub payung, sabet panon

    sabasoba wewengkon, ngeunaan tanah.

  27. Aya astana sajeungkal

    anu mustahil oge oge bisa kajadian.

  28. Aya bagja teu daulat

    arek meunang bagja atawa kauntungan tapi teu tulus.

  29. Aya di sihung maung

    Kulantaran loba kawawuh gegeden dina aya karerepet atawa kaperluan penting gampang naker meunang pitulungna.

  30. Aya hate kadua leutik

    naksir.

  31. Aya jalan komo meuntas

    aya lantaran anu diarep arep ti tadina nepi ka maksud urang gancang kalaksanakeun.

  32. Aya jalan komo meuntas

    Aya pilantaraneun atawa pijalaneun pikeun ngalaksanakeun atawa ngabulkeun kahayang.

  33. Aya jalan komo meuntas

    eukeur mah aya maksud, turug turug aya pilantaraneun.

  34. Aya peurah aya komara

    aya harega, aya pangaji.

  35. Ayakan tara meunang kancra

    nu bodo jeung nu pinter moal sarua darajatna jeung panghasilanana.

  36. Baleg tampele

    ari rasa tresna ka lalaki geus aya, ngan lamun papanggih jeung jelemana gede keneh kaera.

  37. Bali geusan ngajadi

    tempat dilahirkeun.

  38. Balung kulit kotok meuting

    teu eureun eureun nyeri hate ti baheula nepi ka kiwari.

  39. Balungbang timur, caang bulan opat belas, jalan gede sasapuan

    beak karep ku rido jeung beresih hate.

  40. Banda tatalang raga

    lamun urang papanggih jeung karerepet, gering upaman, euweuh halangan urang ngajual barang nu aya pikeun ngabela diri, meuli ubar sangkan waras.

  41. Belang bayah gindi pikir

    boga pikiran goreng ka papada kawula.

  42. Bengkung ngariung bongkok ngaronyok

    babarengan sok sanajan dina hina, rugi, atawa cilaka.

  43. Beurat birit

    hese jeung sungkan dititah.

  44. Beurat nyuhun beurat nanggung, beurat narimakeunana

    pohara narimakeunana kana pitulung, ngan teu kawasa ngedalkeun ku lisan atawa tulisan, anging gusti nu ningali.

  45. Beureum paneureuy

    seuseut batan neureuy keueus hese pisan, seuseut seuat ngahasilkeun maksud.

  46. Beuteung anjingeun

    ngeunaan ka jelema nu beuteungna cara/siga beuteung anjing.

  47. Bilih aya turus bengkung

    Bisi salah pokpokanana.

  48. Biwir nyiru rombengeun

    resep mukakeun rasiah sorangan atawa rasiah batur.

  49. Biwir nyiru rombengeun

    Resep ngucah ngaceh rasiah atawa kaaeban boh nu sorangan boh nu batur.

  50. Biwir sambung lemek, suku sambung lengkah

    henteu milu milu kana tanggung ajwabna mah, ieu mah ngan saukur mangnepikeun dumeh jadi utusan, ngemban timbalan tinu lian.

  51. Bluk nyuuh blak nangkarak

    Kabina bina rajina dina enggoning nyiar kipayah.

  52. Bobo sapanon carang sapakan

    aya kuciwana, lantaran aya kakuranganana atawa karuksakanana.

  53. Bobor karahayuan

    henteu rahayu, henteu salamet, meunang kacilakaan atawa tiwas.

  54. Bonteng ngalawan kadu

    nu leutik ngalawan nu gede.

  55. Buburuh nyatu diupah beas

    nyiar pangarti tur diburuhan atawa digajih.

  56. Budi santri, legeg lebe, ari lampah euwah euwah

    Ari laku lampah mah kawas santri tapi sok ceceremed.

  57. Buluan belut, jangjangan oray

    pamohalan kajadian.

  58. Bungbulang tunda / tunda talatah

    lamun dititah tara sok pek ku maneh, tapi sok nitah deui ka batur.

  59. Buntut kasiran

    koret, medit, ngeupeul, tara pisan daek barangbere.

  60. Bur beureum bur hideung, hurung nagtung siang leumpang

    ginding, loba pakean anu aralus dipake.

  61. Buruk buruk papan jati

    ka sobat atawa ka baraya mah sok hayang ngahampura bae lamun aya kasalahan teh.

  62. Caang bulan dadamaran

    migawe nu kurang mangpaat.

  63. Cacag nangkaeun

    Hanteu beres, hanteu rata, henteu sampurna.

  64. Cangkir emas eusi delan

    omonganana mah alus nepi ka urang jadi percaya jeung kataji, tapi hatena jahat jeung matak bahaya ka urang.

  65. Cara bueuk meunang mabuk

    ngeluk bae, teu lemek teu carek, euweuh hojah, euweuh karep, euweuh kahayang sabab era tawa sieun.

  66. Cara gaang katincak

    anu tadina rame kacida, ayeuna mah jadi jempling pisan.

  67. Cara jogjog mondok

    carekcok bae, mani gandeng nacer.

  68. Cara simeut hiris, tai kana beuheung beuheung

    Pohara bodona, beunang dibobodo atawa ditipu ku batur.

  69. Cecendet mande kiara

    Nu leutik nyaruaan anu gede, nu miskin nyaruaan nu beunghar.

  70. Ceuli lentaheun

    Sok gancang nyaritakeun ka batur naon bae anu kadenge, turtaning tacan karuhan eta beja teh bener henteuna.

  71. Cicing dina sihung maung

    Nganjrek di jelema anu nyusahkeun atawa bakal nyilakakeun ka diri urang.

  72. Cikaracak ninggang batu laun laun jadi legok

    Ku dileukeunan mah sakumaha hesena ge lila lila jadi bisa (najan bodo asal leukeun diajarna lila lila oge tangtu bisa).

  73. Cileuncang mande sagara, cecendet mande kiara, hunyur nandean gunung

    Nyaruaan ka jelema anu saluhureun harkatna, darajatna atawa pangabogana.

  74. Ciri sabumi cara sadesa

    beda tempatna, beda deui adat jeung kabiasaanana.

  75. Clik putih clak herang

    Kaluar tian hate anu beresih, rido pisan, teu aya geuneuk maleukmeuk.

  76. Congo congo ku amis, mun rek mais oge puhuna

    Kumaha arek bageurna dinu ajdi anak, lamun bapana henteu bageur.

  77. Daek macok embung dipacok

    daek ngarah kana rejeki atawa pakaya batur, tapi diarah rejekina atawa pakayana ku batur mah embung.

  78. Dagang oncom rancatan emas

    ari modalna gede kacida, ngan batina anu diarah kacida leutikna.

  79. Dah bawang dah kapas

    tah barangna tah duitna.

  80. Daluang katinggang mangsi

    Susuganan katuliskeun aya jodo (waris).

  81. Deugdeug tanjeuran pada ngadeugdeug

    pada nongton, jadi tongtonan kulantaran pinter dina kasenian.

  82. Deukeut deukeut anak taleus

    ari imahna mah puguh padeukeut, ngan hanjakal teu nyaho tibareto yen baraya.

  83. Dihin pinasti, anyar pinanggih

    baheula ditangtukeunana, ngan kakara ayeuna kalakonanana atawa kapanggihna.

  84. Dikungkung teu diawur, dicangcang teu diparaban

    Ari dipegat mah teu acan, ngan geus teu dipeutingan jeung teu dibalanjaan.

  85. Dipiamis buah gintung

    Disangka hade jeung bageur tapi buktina goreng jeung jahat.

  86. Dipiamis buah gintung

    disangka hade jeung bageur, tapi buktina goreng jeung jahat.

  87. Disakompet daunkeun, dihurun suluh

    dihijikeun bae, disaruakeun bae, teu dibeda beda.

  88. Ditangtang ditengteng dijieun bonteng sapasi

    Dialak ilik lantaran dianggap aneh.

  89. Ditilik ti gigir lenggik, disawang ti tukang lenjang, diteuteup ti hareup sieup

    lenjang jeung geulis pisan, pantes kewes.

  90. Dogdog pangrewong

    bantuan anu euweuh hartina, dina teu aya oge teu naon naon.

  91. Dogong dogong tulak cau, geus gede dituar batur

    ngantian jeung mahugi parawan ti keur leutik keneh, sugan diparengkeun ku nu kawasa jadi pipamajikaneun, na ari geus gede dikawin batur, atuh hese cape taya gawe.

  92. Dosa salaput hulu

    kacida loba dosana.

  93. Dulang tinande

    awewe mah nurutkeun bae, kumaha diaturna jeung diparentahna ku nu jadi salami.

  94. Duum tinggi

    ngabagikeun naon naon henteu kalawan adil aya nu loba, aya nu saeutik.

  95. Elmu ajug

    pinter ari mapatahan batur mah, tapi prak ku sorangan henteu.

  96. Elmu sapi

    samiuk (ngahiji) kana kagorengan.

  97. Elmu tumbila

    nu boga imah ngarugikeun ka tatamu.

  98. Elok bangkong

    nuju sakarat, ngan kari tunggu dawuh bae.

  99. Endog sapatarangan, peupeus hiji, peupeus kabeh

    kasusah atawa karerepet anu tumiba ka dulur, baraya atawa sobat, balukarna ngabingungkeun atawa nyusahkeun ka sarerea.

  100. Endog tara megar kabeh

    najan saindung sabapa hneteu sarua milikna, rejekina atawa darajatna.

  101. Galehgeh gado

    darehdeh tapi henteu terus kana hate.

  102. Gancang pincang

    kulantaran digawena buru buru jeung kurang ati ati hasilna teh teu nyugemakeun.

  103. Gantung denge

    hanteu terus bisa ngadengekeun hiji perkara jeung pohara hayangna neruskeun ngadengekeun.

  104. Gantung teureuyeun

    Hanteu terus daharna sabab dahareunana geus beak atawa daharna kapaksa kudu eureun heula ku lantaran aya dahareun nu didagoan.

  105. Gede gede kayu randu, dipakeke pamikul bengkung, dipake lincar sok anggang, dipake pancir ngajedig

    Ngeunaan ka jelema anu jangkung ahrelung tur dedeg ngan hanjakal gawena jeung karajinanana goreng.

  106. Gede gunung pananggeuhan

    Adigung kulanatran boga kolot atawa baraya baleunghar ataw jareneng.

  107. Gede gunung pananggeuhan

    Boga ahli atawa kawawuhan anu beunghar atawa jadi gegeden, dina urang aya karerepet atawa butuh ku pitulung, eta jalma bisa nulungan ka urang ku kabeungharan atawa kakawasaan.

  108. Getas harupateun, pingges harepan

    Gampang pisan nyalahkeun atawa ngahukum ka batur.

  109. Geulis sisi, laur gunung, sonagar huma

    Ari rupa mah tegep ngan dangong dusun meledug.

  110. Gindi pikir belang bayah

    Goreng hate, dolim, julig , dengki.

  111. Ginding kakampis

    Ari pake mah ginding ngan duit teu boga.

  112. Giri lungsi tanpa hina

    Nu luhur jeung nu handap sarua bae ulah dihina.

  113. Goong saba karia

    Datang sorangan ka anu keur kariaan sanajan hanteu di ondang, maksudna hayang dititah gawe sangkan seubeuh baranghakan.

  114. Gunung tanpa tutugan, sagara tanpa tepi

    Euweuh anggeusna, euweuh beakna.

  115. Gurat batu

    Pageuh kana jangji.

  116. Gusti Alloh tara nanggeuy dibongkokna

    Gusti Alloh tara nangtayungan ka mahlukna anu salah atawa boga dosa ka papada kawula.

  117. Hade gogog hade tagog

    Hade basa jeung hade tingkah lacuna.

  118. Hade ku omong goreng ku omong

    Omongan nu hade balukarna hade jeung omongan nu goreng, goreng deui balukarna.

  119. Halodo sataun lantis ku hujan sapoe

    Kahadean anu sakitu gedena tur lilana leungit pisan ku kagorengan atawa kasalahan sapoe.

  120. Hambur bacot murah congcot

    Goreng sungutna jeung sok mindeng nyarekan deuih tapi berehan sok daek barangbere dahareun.

  121. Hampang birit

    gampang jeung daekan dititah.

  122. Hanteu gedag bulu salambar

    Hanteu sieun atawa gimir saeutik eutik acan.

  123. Hapa hapa ge ranggeuyan

    Enya ari miskin tea mah, ngan lumayan da ari salaki mah boga.

  124. Hapa hapa ge ranggeuyan

    Miskin miskin oge da boga salaki nu ngurus jeung nangtayungan.

  125. Harewos bojong

    Harewos anu cukup tarikna, nepi kadenge ku jelema anu deukeut kalawan tetela pisan.

  126. Haripeut ku teuteureuyeun

    Gancang atoh dina meunangna rejeki, boh dahareun boh duit kalawan teu ngingetkeun balukarna ieu teh rejeki halal atawa haram.

  127. Harus omong batan goong

    Beja teh sasarina sok gampang jeung gancang nerekab, kulantaran umuna sok pabeja beja.

  128. Hayang untung jadi buntung

    teu papanggih ari jeung kauntungan mah, papanggih soteh jeung karugian anu sama sakali henteu diarep arep.

  129. Hejo tihang

    Resep jeung remen gunta ganti imah tempat atawa pagawean.

  130. Herang caina beunang laukna

    Maksud bisa kahontal kalawan beres teu aya pihak anu dirugikeun atawa dinyenyeri.

  131. Herang caina beunang laukna

    Nu dipikahayang bisa laksana tur teu nganyenyeri batur.

  132. Herang herang kari mata, teuas teuas kari bincurang

    Bareto mah beunghar ayeuna kari miskina.

  133. Heueuh heueuh bueuk

    Nyatujuan ari diluar mah, ngan bae henteu terus jeung hatena.

  134. Heurin ku letah

    Hayang jeung perlu ngabejakeun hiji perkara, ngan sieun pok kulantaran loba karisi/ karempan.

  135. Hirup ku panyukup gede ku pamere

    Hirup samahi mahi ku pamere batur bae, sabab teu purun hojah sorangan dina enggoning nyiar kipayah.

  136. Hirup nuhun paeh dirampes

    Rido pisan pasrah pisan, teu boga kahayang naon naon.

  137. Hirup ulah manggih tungtung, paeh ulah manggih beja

    Kudu bageur kudu hade laku lampah supaya alus kacaritakeunana.

  138. Hulu dugul dihihidan

    Nu keur senang tambang senang, nu keur untung tambah untung.

  139. Hunyur nandean gunung

    Nyaruaan ka jelema saluhureun harkatna atawa pangabogana.

  140. Hurung nangtung siang leumpang

    Ginding karana make papakean atawa perhiasan anu aralus.

  141. Ieu aing uyah kidul

    Boga rasa pangleuwihna ti pada batur, boh ngeunaan rupa, pangarti, pangaboga, pangkat atawa kakawasaan.

  142. Ilang along margahina, katinggang pangpung dilebok maung, rambutna salambar, getihna satetes, ambekanana sadami, agamana darigamana, kaula nyerenkeun

    Masrahkeun sagalagalana hadena gorengna, bagja cilakana (biasana sok dipake dina seserahan).

  143. Indung lembu bapa banteng

    Ti indung jeung bapa turunan menak jeung beunghar.

  144. Inggis batan maut hinis

    Pohara risina, pohara paurna.

  145. Inggis manan maut hinis, rempan batan mesat gobang

    Inggis jeung paur kabina bina.

  146. Ipis kulit beungeut

    Gede kaera.

  147. Iwak nangtang sujen

    Wani nyorang picilakaeun, pibalaieun atawa pibahayaeun.

  148. Jabung tumalapung sabda tumapalang

    milu nyaritakeun hiji perkara sakapeung nempasan omongan batur, nyeta nyeta siga nu nyaho, padahal teu nyaho nanaon.

  149. Jadi maung malang

    jadi panghalang, ngeunaan ka lalaki nu ngahalangan pijodoeun hiji awewe.

  150. Jadi sabiwir hiji

    jadi carita jalma loba.

  151. Jadi senen kalemekan

    mindeng dicaritakeun batur.

  152. Jaman cacing dua saduit

    jaman baheula pisan.

  153. Jati kasilih ku junti

    pribumi kaeehkeun ku urang asing.

  154. Jauh jauh panjang gagang

    hanas jauh jauh oge dijugjug, ngan hanjakal ku teu hasil.

  155. Jauh ka bedug anggang ka dayeuh

    dusun, teu nyaho di tata-titi, tidak tanduk, suba sita, duduga jeung peryoga.

  156. Jauh ka bedug

    dusun,bodo, euweuh kanyaho.

  157. Jawadah tutung biritna, sacarana sacarana

    unggal bangsa beda adat jeung kabiasaanana.

  158. Jegjeg ceker

    cape kulantaran leumpang ka dieu ka dieu.

  159. Jejer pasar

    lumrah bae, mun ka lalaki, kasep henteu, goreng henteu.

  160. Jeung leweh mah mending waleh

    leuwih hade wakca balaka ngedalkeun kahayang ti batan ngandung kabingung teu wani pok nyarita.

  161. Jogjog neureuy buah loa

    mikarep ka anu lain babad.

  162. Jogjog neureuy buah loa

    Milampah anu moal pihasileun.

  163. Ka luhur teu sirungan kahandap teu akaran

    Jelema nu jahat, julig jeung dengki mah moal jamuga, moal aya kamajuan boh ngeunaan pangkat, boh rejeki.

  164. Kaceluk ka awun-awun kawentar ka janapria, kakoncara ka mancanagara

    Kawentar pisan, kawentar kamana mana.

  165. Kaciwit kulit kabawa daging

    Kababawa, katarik kana hiji perkara, keukeuh milu susah, sanajan teu boga salah jeung henteu milu ulubiung perkarana.

  166. Kahieuman bangkong

    Ku ayana barang titipan di urang, urang teh nepi ka jiga beunghar katenjona ku batur mah padahal miskin teu boga nanaon.

  167. Kai teu kalis ku angin

    Unggal jelema awal ahir tangtu bakal pinanggih jeung kasusahan.

  168. Kajeun pait tungtung amis manan amis tungtung pait

    Tibatan ahirna matak susah, leuwih hade dicaritakeun ti heula naon anu matak pisusaheunana.

  169. Kajeun panas tonggong asal tiis beuteung

    Kajeun teuing cape gawe asal bisa dahar kalawan cukup.

  170. Kalapa bijil ti cungap

    Ngucah ngaceh rasiah sorangan anu matak cilaka.

  171. Kandel kulit beungeut

    euweuh caerá.

  172. Katempuhan buntut maung

    Batur anu salahna atawa anu boga dosana, tapi urang anu kudu nyanghareupan balukarna.

  173. Katumbukan catur kadatangan carita

    Loba anu embung sabab ngagedekeun jeung ngagugulukeun panyerewedan.

  174. Kawas anjing kadempet lincar

    Mere parentah ka batur teu kalawan sabar, malah bari ambek ambekan sagala.

  175. Kawas budak rodek hulu

    Teu ngupama, teu ngajenan, teu ngahargaan pisan.

  176. Kawas cucurut kaibunan

    Ngeunaan ka jelema anu matak sareukseuk panon.

  177. Kawas hayam keur endogan

    cilingcingcat bae, teu bisa cicing.

  178. Kawas hayam panyambungan

    Tacan nyaho di kaler kidul, kawantu anyar keneh aya di eta tempat.

  179. Kawas kacang ninggang kajang

    Ngomongna tarik tur gancang, biasana ngeunaan ka awewe nu keur ngambek bari nyarekan.

  180. Kawas kuda leupas ti gedogan

    Bingung ku kamerdekaan, terus sakama-kama nganteur kahayang, ngalajur napsu, kulantaran euweuh anu ngageuing atawa euweuh nu nyengker.

  181. Kawas lauk asup kana bubu

    Gampang asupna kana pagawean tapi pohara hesena hayang kaluar ninggalkeun eta pagawean.

  182. Kawas lauk asup kana bubu

    gampang meunangna jeung asup kana hiji pagawean, tapi hese kaluarna jeung negcagkeunana eta pagawean (masalah).

  183. Kawas nu mulangkeun panyiraman

    Sok nu lain lain, jeung hese ngayakeunana nu dipikayang ku jelema nu tereh ajal, kahayangna sabisabisa kudu dicumponan bae, sanajan matak ngarepotkeun ka ahlina/ kulawargana.

  184. Kawas siraru jadi

    Pabaliut ku tina lobana, ngeunaan ka jelema.

  185. Kawas wayang pangsisina

    Ngeunaan jelema nu goreng rupana.

  186. Kejo asak angeun datang

    Sapagodos jeung maksud urang, atuh teu talangke deui harita keneh dilaksanakeun.

  187. Keur meujeuhna bilatung dulang

    Laleutik keneh pisan keur meujeuhna bareuki dahar.

  188. Keur meujeuhna hejo lembok rambay carita

    Keur meujeuhna loba pakaya jeung loba rejeki.

  189. Keur nuju bentang surem

    keur sue,atawa tiis badan, lamun guna tani ku hama, lamun dagang terusterusan rugi bae.

  190. Kiceupna sabedug sakali

    Pohara lungguhna.

  191. Kiruh ti girang kiruh ka hilir

    Lamun anu di luhruna teu balageur jeung teu balener, tangtu nu dihandapna oge milu teu bener milu teu bageur.

  192. Kokoro manggih mulud puasa manggih lebaran

    Anu saumur -umur miskin tuluy dina hiji waktu pinanggih jeung kamulyaan atawa rejeki anu gede, sasarina sok kacemekanana nepi ka siga mangpang meungpeung.

  193. Kokoro nyoso, malarat rosa, lebaran teu meuncit hayam

    Kacida miskina.

  194. Kotok bongkok kumorolong, kacingcalang kumarantang = Lauk buruk milu mijah = Piritan milu endogan

    Pipilueun kana hiji kalakuan kulantaran kabawakeun ku batur, henteu kalawan kahayang sorangan, nepi ka goreng katenjona.

  195. Kudu bisa ngeureut neundeun

    Kudu bisa nyukupkeun rejeki atawa pangala anu saeutik.

  196. Kudu boga pikir kadua leutik

    Ulah sabongbrong teuing, kudu aya pikir rangkepan, kudu aya rasa curiga.

  197. Kujang dua pangadekna

    Hiji pagawean anu ngandung dua rupa maksud.

  198. Kulak canggeum bagja awak

    Milik hade atawa goreng anu geus ditangtukeun ti ajalina keneh ku Gusti Nu Maha Suci.

  199. Kumaha bule hideungna bae

    Kumaha engke bae buktina, kumaha behna.

  200. Kumaha kejebur caina geletuk batuna

    kumaha jadina bae, henteu jadi pikiran.

  201. Kunang kunang nerus bumi

    Ramana geus teu jeneng deui, di putrana awal ahir aya nu jeneng cara ramana.

  202. Kuru cileuh kentel peujit

    Daek tirakat, ngadoakeun budak sangkan sangkan junun.

  203. Kurung batok

    teu resep nyanyabaan, ni’mat cicing diimah bae.

  204. Lain ku tulang munding kabeureuyan mah, ku cucuk peda

    arek cilaka mah ku kasalahan anu leutik oge bisa, teu kudu ku kasalahan anu gede bae.

  205. Lain lantung tambuh laku, lain lentang tanpa beja lain leumpang maladra

    Indit ti imah kalawan ngandung maksud anu tangtu, lain lapmah sakaparan paran henteu puguh anu dijugjug.

  206. Landung kandungan laer aisan

    Gede timbanganana, gede pangampurana.

  207. Langsung saur bahe carek

    Sok gampang ngagelendeng atawa nyarekan.

  208. Lauk buruk milu mijah = piritan milu endogan

    pipilueun kana hiji kalakuan ku lantaran kabawakeun ku batur, henteu kalawan kahayang sorangan, nepi ka goreng katenjona.

  209. Legok tapak genteng kadek

    Loba luangna pangalamanana jeung kanyahona.

  210. Leubeut buah hejo daun

    Keur meujeuhna loba rejeki, loba pakaya.

  211. Leuleus jeujeur liat tali

    pohara adilna, dina mutus hiji perkara tara beurat sabeulah, jeung loba pertimbanganana.

  212. Leunggeuh cau beuleum

    Teu lutreuk dina ngajalankeun hiji pagawean.

  213. Leutik burih

    euweuh kawani.

  214. Leutik cahak, gede cohok

    Ari panghasilan saeutik tapi ari pangaluaran mah gede.

  215. Leutik leutik ngagalatik

    Sanajan leutik awakna henteu jangkung tur gede, tapi leber ku wawanen.

  216. Leutik ringkang gede bugang

    Jelema mah teu beunang disapirakeun sabab sanajan leutik warugana, dina aya papaitna atawa bobor karahayuan mah bisa jadi kasusah sarerea.

  217. Leuwi jero beunang diteuleuman, hate jelema najan deet teu kakobet

    Hade gorengna pikiran jelema hese dikira kirana.

  218. Lieuk euweuh ragap taya

    Teuing ku miskin nepi ka teu boga naon naon.

  219. Loba teuing jaksa

    loba teuing anu pinter nu ngatur jeung mapatahan, balukarna matak bingung nu dipapatahan.

  220. Lodong kosong ngelentrung

    Kalah ka loba omong bae, ari pangartina mah euweuh.

  221. Luhur kuta gede dunya

    Gagah tur beunghar taya kakurang.

  222. Luncat mulang

    Teu beunang dicekelan omonganana, ayeuna kieu engke mah kitu.

  223. Lungguh tutut

    Katenjona siga lungguh tapi saenyana mah henteu.

  224. Malengpeng pakel ku munding, ngajul bulan ku asiwung

    Ngajalankeun (mikarep) hiji perkara anu taya pihasileunana.

  225. Maliding sanak

    Henteu adil, pilih kasih.

  226. Mangpengkeun kuya ka leuwi

    Nitah mulang ka lemburna, atawa nitah pindah ka tempat bali geusan ngajadi.

  227. Mapay ka puhu leungeun

    Mamawa ka kolot atawa ka guru, turtaning kolot atawa guru mah teu nyaho naon naon jeung euweuh patalina saeutik eutik acan.

  228. Marebutkeun paisan kosong

    Marebutkeun hiji perkara anu teu aya hasilna atawa mangpaatna.

  229. Maut nyere ka congona

    Keur ngora senang, tapi ari ka kolotnakeun susah.

  230. Melengkung bekas inhalan

    Ari keur ngora keneh bageur tapi kakolotnakeun jadi teu bageur.

  231. Mere langgir kalieun

    Mere naon naon anu bisa jadi aya pisusaheunana atawa pibahlaeunana.

  232. Meuli teri meunang japuh = nyair hurang meunang kancra

    kalawan teu disangka sangka meunang milik, darajat atawa kauntungan anu leuwih gede.

  233. Meungpeun carang ku ayakan

    Nyaho yen batur teh salah atawa migawe anu dilarang ku Nagara, tapi teu kitu kieu kalahka api api teu nyaho.

  234. Meungpeung teugeu harianeun

    Embung pisan tutulung ka batur nu keur susah atawa loba kabutuh.

  235. Miceun batok meunang coet

    Miceun nu goreng kulantaran hayang meunang anu alus, tapi tungtungna meunang nu goreng deui bae.

  236. Mindingan beungeut ku saweuy

    ari hate goreng, ngan budi parangi marahmay, perluna pikeun mindingan hate nu goreng tea maksudna supaya ulah kaciri tea.

  237. Mipit teu amit ngala teu menta

    Maling boga batur.

  238. Miyuni hayam kabiri

    Leutik burih babari sumerah eleh atawa lalaki nu babari sumerah ka awewe.

  239. Moal ceurik menta eusi

    Keun bae mawa wadah anu gede oge da lain hayang loba diberena.

  240. Moal neangan jurig teu kadeuleu

    arek nyekel jelema nu aya bae, moal neangan jelema nu euweuh.

  241. Mobok manggih gorowong

    Aya lantaran pikeun ngalaksanakeun kahayang anu henteu gampang pihasileun.

  242. Mobok manggih gorowong

    meunang jalan pikeun ngalaksanakeun kahayang.

  243. Monyet kapalingan jagong

    Tukang maling kapalingan, tukang tipu katipu, tukang ngarah nagrinah karoroncodan.

  244. Mopo memeh nanggung

    Hoream, teu sanggup samemeh prak.

  245. Mun teu ngakal moal ngakeul

    mun teu usaha moal pinanggih jeung rejeki pibekeleun hirup.

  246. Ngajul bulan ku asiwung, mesek kalapa ku jara

    usaha anu mubadir, moal ngadatangkeun hasil (asiwung; kapas nu geus diberesihan sikina, biasana dipake keur mayit nutupan liang-liangan).

  247. Ngadu angklung di pasar

    papaduan nguruskeun nu euweuh mangpaatna di hareupeun jalma loba.

  248. Ngadu ngadu rajawisuna

    mawakeun omongan si a ka si b jeung sabalikna, temahna si a jeung si b pasea, parerea omong.

  249. Mun teu ngoprek, moal nyapek. Mun teu ngakal moal ngakeul. Mun teu ngarah moal ngarih

    Lamun teu digawe niar kipayah tangtu pisusaheun pikeun hirup.

  250. Muncang labuh ka puhu, kebo mulih pakandangan

    Mulang ka lemburna sabada mang taun taun aya di pangumbaraan/ panyabaan.

  251. Mupugkeun tai kanjut

    Ngetrukeun pangaboga dina waktuna nyunatan atawa ngawinkeun anak anu kacida dipikameumeutna.

  252. Naheun bubu pahareup hareup

    dina pangabutuh silih injeuman duit.

  253. Nangkeup mawa eunyeuh

    mawa cilaka ka jelema anu dipentaan tulung jeung geus nulungan ka urang.

  254. Nangtung kariung ngadeg karageman

    Ngariung rarageman ngabadamikeun hiji perkara.

  255. Nepak cai malar ceret

    Ngomongkeun jeung ngagogoreng batur, supaya batur teh ragrag ngarana jeung kawentar kagorenganana.

  256. Nepakeun jurig pateuh

    Puguh urang nu goreng tapi kagorengan urang teh ditamplokeun ka batur sangkan urang sorangan salamet.

  257. Nete porot ngeumbing lesot

    Cukup ari ihtiar mah kalawan mangrupa rupa akal tarekah tapi teu hasil bae.

  258. Nete semplek nincak semplak

    Kieu salah kitu salah.

  259. Nete semplek nincak semplak

    Ninggang dina salah jeung rugi bae, turug turug kasusah nambahan deuih.

  260. Nete taraje, nincak hambalan

    Kudu merenah, lamun aya uruskeuneun teh urang kudu datang ka nu handap heula, kakara terus kaluhur.

  261. Neukteuk curuk dina pingping

    Ngadakwakeun nu lian, tapi nu ngadakwakeunana meula susah, sabab milu katarik kana perkara, milu adu hareupan jeung hakim.

  262. Neukteuk mani anggeus, rokrok pondokeun peunggas harupateun

    Heuras hatena teu sabar dina nyanghareupan rupa rupa kasusahan jeung babari luluasan.

  263. Neundeun piheuleut nunda picela

    Neangan pilantaraneun supaya jadi goreng supaya temahna papisahan teu ngahiji deui.

  264. Ngabudi ucing

    teu wani nembongkeun atawa ngedalkeun kahayang atawa kadeudeuh.

  265. Ngadagoan kuah beukah

    Ngadagoan pasesaan kadaharan (Hal ieu ngan wungkul tukang babantu di imah batur bae, anu saenyana mah ayana tukang babantu teh henteu perlu).

  266. Ngadagoan uncal mabal

    Ngadagoan jeung mikahayang kana rejeki tapi sungkan ihtiar pikeun ngadatangkeun eta rejeki.

  267. Ngadaweung ngabangbang areuy

    pohara nineungna kana jaman nu geus kasorang nepi ka matak waas pacampur jeung sedih.

  268. Ngadek sacekna, nilas saplasna

    Ngomong/nyarita anu teu dileuwihan atawa dikurangan.

  269. Ngadeupaan lincar

    ngadeukeutan anu keur sidekah atawa kariaan, supaya katenjo ku anu boga imah jeung diajak dahar.

  270. Ngagandong kejo susah nyatu

    loba ari titaheun mah boh anak boh bujang ngan hanjakal ku hese nitah, euweuh nu daekeun ari dititah teh.

  271. Ngagedag bari mulungan

    Nanyakeun hiji perkara ka batur anu urang tacan nyaho, tapi embung kanyahoan yen urang tacan nyaho, kulantaran kitu api api geus nyaho bae.

  272. Ngaliarkeun taleus ateul

    ngabeja bejakeun kagorengan atawa kajahatan batur.

  273. Ngaliarkeun taleus ateul

    Ngabeja bejakeun kagorengan batur atawa kajahatan anu lian.

  274. Ngarep ngarep bentang ragrag

    Ngarep-ngarep nu pamohalan bakal kasorang atawa kajadian.

  275. Ngarep ngarep kalangkang heulang

    Ngarep ngarep hiji perkara anu kacida banggana jeung sudah pihasileunana.

  276. Ngawur kasintu, nyieuhkeun hayam

    ngaraeh jeung darehdeh ka deungeun, sabab hayang kapuji, tapi teu nolih jeung nyapirakeun ka dulur atawa ka baraya sorangan.

  277. Ngeplek jawer, ngandar jangjang, miyuni hayam kabiri

    Leutik burih, borangan, sieunan, kecing.

  278. Ngeupeul ngahuapan maneh

    Lungas lengis mikawelas mikaasih ka diri sorangan, supaya batur welaseun jeung nulungan ka urang.

  279. Nginjing sila, bengkok sembah

    goreng hate, teu satia ka anu jadi pamingpin atawa dunungan.

  280. Ngodok liang buntu hese cape taya gawe, susah payah taya guna

    sanajan tihothat oge moal atawa henteu beubeunangan.

  281. Ngodok liang jero

    Teu hasil enggoning nyiar rejeki, kaditu kadieu luput bae.

  282. Ngukur ka kujur nimbang ka awak

    Ngaluarkeun duit pikeun kaperluan hirup, pakan, pake jste disaluyukeun jeung pangala.

  283. Ngukut kuda kuru ari geus gede sok nyepak

    Ngukut bujang anu tadina pohara balangsakna, susak dahar susah make, tapi ari geus mulya awak lintuh jeung pake hade, ngalawan ka anu jadi dunungan.

  284. Ngusap birit

    bari indit kulantaran ambek nyedek atawa era paraa, leos bae indit, teu amit heula ka anu araya didinya.

  285. Nimu luang tinu burang

    Nambahan luang atawa pangarti waktu keur pinanggih jeung kacilakaan atawa hukuman.

  286. Nincak parahu dua

    Ngadunungan ka duaan atawa boga dua pausahaan.

  287. Ninggang kana kekecrekna

    Keur mah goreng rupana, goreng laku lampahna deuih.

  288. Nini nini dikeningan, awewe randa dihiasan

    Ngamahalkeun barang naon bae anu geus ruksak.

  289. Noong ka kolong

    Leutik hate, leutik pangharepan.

  290. Nu asih dipulang sengit, nu haat dipulang moha

    nu hade jeung loba jasana ka diri urang, dinyenyeri ku urang, ku omongan atawa ku kalakuan anu goreng.

  291. Nu borok dirorojok = nu titeuleum disimbeuhan

    nu keur susah ditambah kasusahanana, nu keur nyeri ditambah kanyerina.

  292. Nu borok dirorojok, nu titeuleum disimbeuhan

    Nu keur susah ditambah deui kasusahna.

  293. Nu burung diangklungan, nu edan dikendangan

    ngahaminan omongan atawa carita batur, sanajan ceuk hate sorangan eta omongan atawa carita teh salah.

  294. Nu tani kari daki, nu dagang kari hutang

    Nu tani jeung nu dagang sarua ripuhna, euweuh nu mulya.

  295. Nuju hirup ninggang wirahma

    Ngeunaan ka jelema anu keur alus milik.

  296. Nulungan anjing kadempet

    nulungan jelema nu teu boga pisan rasa tumarima.

  297. Nya di hurang nya dikeuyeup

    Di unggal jelema oge taya bedana, sarua bae, mungguhing wiwirang atawa katugenah hate mah boh di menak boh disomah sarua bae.

  298. Nya ngagogog nya mantog

    Nya nitah ka batur nya prak kumanehna.

  299. Nya picung nya hulu maung

    Nu nanya jeung nu ngajawab teu sapagodos, pananya jeung jawaban pasalia, henteu nyambung.

  300. Nyaeuran gunung ku taneuh, sagara ku uyah

    nambahan kauntungan atawa kakayaan ka anu geus beunghar.

  301. Nyair hurang meunang kancra

    Sugan the rek meunang kauntungan, kamuliaan atawa bagja anu leutik manahoreng meunang kauntungan atawa bagja anu gede.

  302. Nyaliksik ka buuk leutik

    Nyusahkeun, peperedih atawa pepentaan ka jelema anu sahandapeun darajatna jeung pangabogana.

  303. Nyalindung ka gelung

    Milu hirup ka pamajikan anu loba pakayana.

  304. Nyanggakeun suku genteng belokeun, beuheung teukteukeun, disiksik dikunyit kunyit, dicacag diwalang walang

    Sumerah, masrahkeun diri rek dibeureum rek dihideung kari kumaha didinya bae, dina rumasa geus salah atawa rumasa boga dosa.

  305. Nyanghulu ka jarian

    Ngawula ka jelema anu sahandapeun harkatna atawa pangartina.

  306. Nyeri beuheung sosonggeteun

    Pohara ngarep ngarepna, tapi anu diarep arep teu jol bae datang.

  307. Nyeungeut damar di suhunan

    mintonkeun kakayaan, atawa barangbere supaya dipuji.

  308. Nyeungseurikeun upih ragrag

    Akey akeyan nyeungseurikeun batur, dumeh buuk geus bodas huntu geus ompong, tonggong geus bengkung turtaning ieu the kahareup mah ku urang sarerea bakal kasorang.

  309. Nyiar batuk piaraheun

    Nyiar pigujrudeun, pipaseaeun.

  310. Nyicikeun cai, murulukeun lebu

    turun cadu (cacaduan), pantang ngalampahkeun hiji perkara anu dilarang ku luluhur.

  311. Nyieun catur taya dapur

    nganggit hiji dongeng nu teu aya galurna.

  312. Nyieun heuleur jeroeun huma

    Henteu raket jeung dulur pahare-hare bae.

  313. Nyieun pucuk ti girang

    pangheulana neangan piaseaeun.

  314. Nyiruan mah teu resepeun nyeuseup nu pait

    Lumrahna manusa teu resep reureujeungan jeung nu teu boga.

  315. Nyiuk cai ku ayakan

    Pagawean nu mubadir, moal ngahasilkeun naon naon.

  316. Nyium bari ngegel

    Omongannana hade ngan hate jeung maksudna goreng . Salakina dipisobat ari pamjikanana dibogohan atawa sabalikna.

  317. Nyokot lesot ngeumbing porot

    Teu aya usaha anu ngahasilkeun.

  318. Nyolok mata buncelik

    nganyenyeri, ngahina atawa ngawiwirang di hareupeunana.

  319. Nyuhun nanggung ngelek ngegel

    Rebo pisan, babawaanana loba naker.

  320. Nyuhunkeun bobot pangayon timbang taraju

    Menta pangampura jeung menta timbangan da geus puguh rumasa ari salah jeung dosa mah.

  321. Nyukcruk walungan mapay mapay wahangan

    Kalawan taliti pisan nalungtik luluhur, imeut pisan pancakakina.

  322. Omong harus batan goong

    Beja the gancang naker nerekabna, malah sasarina mah beja anu nerekab teh leuwih hebat batan aslina.

  323. Owah gingsir

    Hanteu tetep, henteu ajeg, gunta ganti pamadegan.

  324. Paanteur-anteur julang

    silih anteur nepi ka aya dua tilu kalina.

  325. Pacikrak ngalawan merak

    Tangtu elehna sabab nu leutik ngalawan anu gede.

  326. Pada rubak sisi samping

    Sarua bae pada loba luangna, pada loba pangalamanana.

  327. Pagirang girang tampian

    Paunggul unggul dina neangan pangupa jira (Paunggul unggul nyiar rejeki, teu daek silih seblokan).

  328. Paheuyeuk heuyeuk leungeun

    Silih bantuan, silih belaan, silih tulungan.

  329. Pait daging pahang tulang

    Arang gering.

  330. Pait daging pahang tulang

    cageur teu keuna ku panyakit naon bae.

  331. Pakotrek iteuk

    Laki rabi ti ngongora napi kakolot pisan, pada pada geus jadi aki-aki nini-nini.

  332. Paluhur luhur diuk

    pagede gede kauntungan dina nyiar kipayah.

  333. Panday tara bogaeun bedog

    Sasarina ari tukang mah sok tara bogaeun.

  334. Papadon los ka kolong

    Cidra jangji, teu nedunan jangjina.

  335. Peureum kadeuleu beunta karasa

    Inget bae, teu bisa poho. Biasana mah lain kana barang tapi ka jelema anu dipikancinta.

  336. Piit ngeundeuk ngeundeuk pasir

    mikarep kaanu lain babadna, tangtu moal kasorang.

  337. Pindah cai pindah tampian

    Robahna tempat matuh robah adat jeung kabiasaan.

  338. Pinter aling laing bodo

    Pinter tapi embung kanyahoan ku batur, kusabab eta nyeta nyeta anu bodo.

  339. Pipilih meunang nu leuwih koceplak meunang nu pecak

    Milih kalawan ati ati pisan ku lantaran hayang meunang nu leuwih hade, ngan ahirna meunang nu leuwih goreng.

  340. Piruruhan katengahimahkeun

    Nu dusun didikan dibawa kana pasamoan.

  341. Pupulur memeh mantun

    Menta ganjaran memeh aya jasa atawa menta buruhan memeh prak digawe.

  342. Pur kuntul kari tunggul, lar gagak kari tunggak, tunggak kacuwatan daging

    Dina cidrana anu diborehan, boreh anu katempuhan, kudu mayaran hutang anu dipangnanggungkeun.

  343. Puraga tamba kadengda

    Migawe hiji pagawean henteu jeung enya enya. Henteu ngandung maksud supaya hade hasilna ieu mah pada ulah dipaido bae.

  344. Raweuy beuweungeun rambay alaeun

    Loba dahareun da loba pepelakan.

  345. Rumbak caringin di buruan

    dina hiji kasusah atawa karerepet geus boga teu boga kolot anu mepelingan ka urang.

  346. Rumbak kuntieun

    Henteu lengkep, aya bae anu kurang nu matak cua kana hate.

  347. Rup ku padung rap ku lemah, katuruban ku taneuh beureum

    Maot. Sasarina ngeunaan kanyeri anu satungtung hirup moal poho sanajan nepi ka maot.

  348. Rusuh luput gancang pincang

    Migawe naon bae anu rurusuhan, temahna matak kaduhung sabab hasilna teu matak nyugemakeun.

  349. Sabobot sapihanean

    Sauyunan, sapapait samamanis sabagja sacilaka.

  350. Sabuni buni anu ngising

    sanajan dibunian atawa disumputkeun oge ari laku lampah anu goreng mah awal akhir sok kudu kanyahoan bae.

  351. Sagalak galakna macan taru nyatu anakna

    sanajan pohara bengisna nu jadi indung-bapa, umuna tara tega ka anu jadi anak.

  352. Sagolek pangkek sacangreud pageuh

    Hanteu cidra kana jangji.

  353. Saherang herangna cai beas

    Galibna hate teh hese pisan beresihna ka jelema anu geus bukti tas nganyernyeri ka urang.

  354. Saherang herangna cibeas, moal herang cara cisumur

    Sasarina lamun geus aya pacengkadan sok tara hade deui cara bareto samemeh aya pacengkadan.

  355. Sakecap kadua gobang

    Gampang ngambek jeung gampang ngadek deuih.

  356. Sakiriciking duit sakocopoking bogo

    Naon bae anu matak narik kana hate urang.

  357. Saluhur luhur punduk tara ngaliwatan hulu

    Sapinter pinterna murid pangartina moal ngaluhuran guru.

  358. Sangsara di geusan betah

    Teuing ku miskin, teu boga naon naon pisan kulantaran geus embung digawe nyiar kipayah. Anehna the ari hirup mah hayang keneh.

  359. Sapu nyere pegat simpay

    Paturay papisahan.

  360. Sareundeuk saigel sabobot sapihanean sabata sarimbangan

    Sauyunan, layeut, tara aya pacengkadan.

  361. Satengah buah leunca

    Teu jejeg ingetan, langlang lingling, kurang saeundan.

  362. Saumur nyunyuhun hulu

    Saumur hirup rumingkang di bumi alam.

  363. Saungkab peundeuy

    Omongan anu pondok tur kurang manis.

  364. Sengserang padung

    Ngeunaan awewe atawa lalaki anu boga keneh napsuna cara baheula keur ngora keneh, sasarina aya di jelema nu geus kolot, nu tereh paeh.

  365. Sentak badakeun

    teu ceehan dina gawe, mimiti pohara getolna, tapi beuki lila beuki ngedul nu tungtungna teh diantep teu dipigawe pisan.

  366. Sereg di panto logor di liang jarum

    nyingkahan hirup kumbuh jelema loba, sabab loba dosa, loba kasieun jeung kaera, betahna dinu suni nu teu aya jelema.

  367. Sereg dibuana logor diliang jarum

    Kulantaran loba kasalahan atawa dosa, embung cicing di nu rame, sabab sieun, karesepna the di nu suni, nu euweuh jelema.

  368. Seukeut ambeu seukeut deuleu

    loba mata-matana jeung pinter nyusud perkara (keur pagawean pulisi).

  369. Seukeut tambang manan gobang

    Sakumaha gagahna wanina jeung ngalawana oge jalma jahat mah awal ahir tangtu katangkep pulisi.

  370. Seuneu hurung cai caah

    Keur ambek, keur amarah, keur napsu.

  371. Seuneu hurung dipancaran

    Nu keur napsu, heug ditambahan pisan pikakeuheuleun, tangtu bae ngambekna jadi tambah.

  372. Seuseut batan neureuy keueus

    Hese pisan.

  373. Sibanyo laleur

    Ledis pisan, teu nyesa saeutik eutik acan.

  374. Sirung ngaliwatan tunggul

    Darajat atawa milik anak ngaliwatan bapa.

  375. Sosoroh ngadon kojor

    Kikiriman ku lantaran aya pangarahan tapi boro boro meunang kauntungan, kalahka meunang wiwirang jeung karugian.

  376. Tamiang meulit ka bitis

    Malindes ka diri sorangan.

  377. Tamplok batokeun

    Berehan teuing nepi ka urang mah susah.

  378. Taya halodo panyadapan

    taya eureuna digelendeng atawa di dicarekan (Terus bae digelendeng atawa dicarekan).

  379. Teng anak teng, anak merak kukuncungan

    sipat-sipat nu aya di anak, babakuna nu hadena, sasarina loba anu diturunkeun ku kolotna.

  380. Teu aya sarebuk samerang nyamu

    Teu aya saeutik eutik acan.

  381. Teu beunang dikoet kunu keked

    Teuing ku koret, tara pisan tutulung ka nu butuh tatalang ka nu susah.

  382. Teu boga pikir rangkepan

    Teu boga curiga saeutik eutik acan.

  383. Teu busik bulu salambar

    teu regrog regrog, malah unggul dina juritna.

  384. Teu cari ka Batawi tapi ka salaki

    hakan pake hayang ti salaki.

  385. Teu diambeuan

    teu dipikarisi, teu dipikagimir, teu dihargaan/diajenan.

  386. Teu didingding kelir

    teu dibuni buni, ditembrakeun bae, teu dirasiahkeun.

  387. Teu dipiceun sasieur

    Sarua pisan teu aya bedana saeutik eutik acan.

  388. Teu ditari teu ditakon

    Teu dipalire diantep bae, teu ditanya tanya acan.

  389. Teu gugur teu angina

    Samemeh kajadian naon naon, teu aya pisan beja, lantaran atawa ciciren.

  390. Teu jauh ti tihang juru teu anggang ti tihang tengah

    Nya goreng rupana nya goreng kalakuanana sok daek pulang paling.

  391. Teu mais teu meuleum

    teu aya patalina pisan, teu pipilueun.

  392. Teu ngalarung nu burung, teu nyesakeun nu edan

    ngalajur napsu ka awewe, ka anu halal jeung anu haram oge disaruakeun bae.

  393. Teu nginjeum ceuli teu nginjeum mata

    Ngadenge jeung nenjo sorangan lain cenah jeung baruk.

  394. Teu nyaho di alip bingkeng

    bodo teu bisa maca-maca acan, da teu sakola.

  395. Teu puguh alang ujurna

    teu puguh entep seureuhna, teu beres lain kitu kuduna.

  396. Teu wawuh wuwuh pajauh, teu loma tambah paanggang

    Sing wawuh tur sing loma sabab balukarna alus pisan.

  397. Teui hir teu walahir, teu kakak, teu caladi teu aro aro acan

    Teu baraya, teu kaka, teu adi teu alo alo acan. Deungeun deungeun tulen.

  398. Ti luhur sausap rambut ti handap sahibas dampal

    Menta dihampura tina rumasa geus salah atawa boga dosa.

  399. Ti peuting kapalingan ti beurang kasayaban

    Sababaraha kali karurugian atawa karoroncodan.

  400. Tiis ceuli herang mata

    ngeunah hate kulantaran ngeunah deudeuleuan jeung dedengean.

  401. Tikoro andon peso

    ngadeukeutan jelema nu bakal ngahukum atawa nganyenyeri ka diri urang.

  402. Tinggar kalongeun

    Teu sieun atawa teu nurut kulantaran remen teuing digelendeng atawa dicarekan.

  403. Tipu keling ragaji Inggris

    pinter dina kajahatan, pinter dina ngbobodo atawa nipu.

  404. Titip diri sangsang badan

    Mihapekeun maneh.

  405. Titirah ngadon kanceuh

    sejana nyiar kasenangan, tapi jadina pinanggih jeung kasusah nu leuwih gede.

  406. Totopong heureut dibeber-beber, tangtu soeh

    nyukupan ku pangala nu sakitu saeutikna, tangtu bae matak jadi susah, lamun rejeki atawa pangala saeutik, ari keperluan jeung pangaluaran anu sakitu lobana.

  407. Tugur tundang cuntang gantang

    Ngajalankeun pagawean pikeun Nagara, babakti ka nagara.

  408. Tunggul dirarud catang dirumpak

    Euweuh anu dipikaserab, terus bae ngalajur napsu.

  409. Tunggul sirungan, catang supaan

    Aya kajadian anu goreng atawa matak teu genah ahirna.

  410. Tungkul ka jukut tanggah ka sadapan

    junun nyanghareupan pagawean anu dipilampah, teu kaganggu ku naon naon.

  411. Ulah beunghar memeh boga

    ulah adigung nyeta nyeta anu beunghar, turtaning henteu atawa tacan boga pakaya.

  412. Ulah cara ka kembang malati kudu cara ka picung

    Ulah sok bosenan ari ka pamajikan teh, hadena mah ti keur ngora keneh nepi ka geus kolot teh, lain beuki lila beuki bosen tapi kudu beuki lila beuki welas asih.

  413. Ulah cara ka malati kudu cara ka picung

    Ulah ngurangan kanyaah kudu beuki lila beuki nyaah.

  414. Ulah kabawa ku sakaba-kaba

    ulah kabawa ku nu teu puguh, maksudna kabawa jurig, dedemit.

  415. Ulah muragkeun duwegan ti luhur

    masing nyaah kana rejeki meunang hese cape ladang kesang, pacuan arek dimonyah monyah.

  416. Ulah pangkat memeh jeneng

    Ulah adigung adiguna hayang nyaruaan ka nu geus jeneng.

  417. Ulah tiis tiis jahe

    kudu iatna, kudu cingceung.

  418. Ulah unggut kalinduan ulah gedag kaanginan

    Ulah kagoda, ulah kaganggu atawa kabengbat ku rupa-rupa, lamun urang keur nyanghareupan hiji maksud anu hade.

  419. Uncal tara ridu ku tanduk

    Duduluran karumpul kabeh.

  420. Uyah tara tees kaluhur

    Galibna sipat indung bapa anu harade atawa anu goreng sok diturunkeun ka anak incuna.

  421. Waspada permana tingal

    Bisa nyaho kana naon naon anu bakal kajadian.

  422. Wiwirang di kolong catang nya gede nya panjang

    wiwirang nu pohara gedena.


Download

Silahkan, Anda dapat mengunduh daftar paribasa di atas dalam format .TXT.

Download Daftar Paribasa Sunda